Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Beri globalno

Naslov:Naslov: Matilda
ISBN: 961-6470-76-0
Avtor: Wolf Haas
Obseg: 156 strani, mehka vezava
Format: 130mm x 190mm
Cena z DDV: 8,88 €
Naročam

Kritike:

Delo - Polet, Ana Ugrinovič, 6.7.2006
Avstrijski pisatelj Wolf Haas (rojen 1960) je zaslovel kot pisec reklamnih besedil, v katerih se je izjemno rad poigraval z besedami in njihovim pomenom. Nič čudnega torej, da je razvil povsem samosvoj slog pisanja, ki navadne bralce zabava, kritike pa navdušuje... Haas spretno preigrava med duhovitostjo in napetostjo dogajanja ter proti koncu zašili razplet s pravcato srhljivko, prizorom v hladilnici z vsemi pogrešanimi trupli in morilcem z mesarico, "s katero se svinje samo dotakneš in že razpade na dva dela." In seveda detektivom Brennerjem, ki je zločin tudi tokrat razrešil.

Bukla, Filip Breskvar, julij 2006
Napeta kriminalka, v kombinaciji s karakternim humorjem in malce robatim pogovornim jezikom, bralca hitro zasvoji in onemogoči pretirano odlašanje z branjem, a je na srečo tudi dolžinsko prijazna do uporabnika. Matilda je zagotovo ena tistih knjig, ki se jih splača prijeti v roke, še posebej v vročem poletju.

Mladina, Mateja Hrastar, 15.7.2006
Štajerski krimič, avstrijski Frost, kurje-nogometna srhljivka, v bistvu pa ena zabavna knjiga, ki se dogaja po gričkih vzhodne Štajerske, nekje ob Bad Radkensburgu, kjer stoji kurji grill Loschenkohl, ki ob nedeljah s pohanimi piškami nahrani polovico Štajerske; kjer v vaški ligi branijo bivši vratarji jugo reprezentance; kjer jugoviške kurbe dobesedno žrejo denar in se umetniki preoblačijo v kelnarice, upokojenci pa hodijo na nakupovalne izlete v Maribor in od koder je Gradec mesto tam nekje daleč stran. Tam se zgodi umor. Kratko, sladko in hudo holcarsko. 5 zvezdic.

Ogromen, mega kurji grill, največji na avstrijskem Štajerskem, turistični izleti Avstrijcev v naše kraje. In nogomet, ta najpomembnejša postranska stvar na svetu. Tu so tudi bivše zvezde jugoslovanskega nogometa, legende Crvene zvezde in Partizana, ki sedaj že nekoliko utrujene brcajo usnje na petoligaških avstrijskih zelenicah. A vse le ni tako enodimenzionalno. Po Štajerskem kosi matilda! Tu so stare zamere in neporavnani računi, prostitutke, človeška okostja v drobilnikih kosti in odrezane glave v vrečah za žoge. In konec koncev je tu detektiv Brenner, ki poskuša vse, kar je pobezljanega, vendarle ukrotiti. Napisano v prefinjenem in pretkanem pogovornem jeziku.