Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Monografije

Naslov: Gorništvo
ISBN: 961-6245-28-7
Avtor: dr. Tone Strojin
Obseg: 205 strani, trda vezava
Format: 155mm X 215mm
Cena z DDV: 16,68 €
Naročam

O gorništvu še ni bila napisana zadnja knjiga in tudi Gorništvo to ni. Je pa ena redkih svoje vrste v Sloveniji, ki se gorništva ne loteva na opisni način, temveč skuša pronikniti v sam fenomen gorništva. Prebija led in odpira široko polje svojim potomkam. Zato je tudi pristop k obravnavani materiji drugačen od tistega, ki smo ga vajeni v potopisnih zapiskih z gora. Je fenomenološki, usmerjen k temeljnim pojavom. Avtor, dr. Tone Strojin, skuša analitično in metodološko predstaviti pojme, kategorije, razmerja in odnose v naravi in predvsem v gorah. Na ta način pa se mu izpod pisala zapiše sociologija gorništva, ki je spretno dopolnjena z sestavinami učbenika.

V recenziji Tone Škarja Gorništvo umesti v slovensko alpinistično misel. »Strojinova knjiga s počastitvijo spomina dr. Henrika Tume ne ovrže njegove sedem desetletij stare knjige Pomen in razvoj alpinizma, pač pa njena izhodišča ponovno ovrednoti z življenjem in dosežki sedanjega časa ter jih povzdigne na raven modernega, bolj množičnega gorništva in v športnem smislu mnogo zahtevnejšega alpinizma, ki pa sta še vedno izraz najbolj pristnega razmerja med človekom in naravo.«

Je že res, da živimo v času vsevečjega prevzemanja globalnih vzorcev obnašanja in da se jim v vsakdanjem življenju ne moremo izogniti. Da na vsakem koraku na nas preži preobremenjenost, odtujenost in v končni fazi stres. Je pa tudi res, da obstajajo poti, ki vodijo nazaj v intimo in pomiritev s samim seboj. Gorništvo je natančen prikaz ena izmed prav takšnih poti. Ali z besedami avtorja: "Nadgradnja gorniške osebnosti pomeni retrospekcijo vase."