Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Monografije

Naslov: Antologija slovenskih pesnic 2
ISBN: 961-6470-66-3
Avtor: dr. Irena Novak Popov
Obseg: 192 strani, trda vezava
Format: 145 mm x 240 mm
Cena z DDV: 14,16 €
Naročam

Kritike:

Lilijana Klemenčič, Štajerski tednik, 4.11.2005
Izdajanje poezije, še posebej ženske antologije, je hvalevredno, pogumno založniško dejanje, ki ima daljnosežno literarrno in zgodovinsko vrednost.

Jelka Kernev Štrajn, Delo, Književni listi, 26.1.2005
Mogoče je reči, da je namen Antologije zapolniti nekatera prazna mesta tega spomina, saj povečini gre za pesnice, katerih delo ni bilo brez odziva v njihovem času. Pozabila in prezrla so jih poznejša obdobja, v katerih se je oblikoval slovenski literarni kanon... Gre torej za nadvse hvalevreden projekt ....

Helena Malek, Večer, 5.6.2006
Antologija je poleg všečnega zunanjega videza po vsebini zelo bogata in vredna branja ... Pomembno je pošteno in objektivno prizadevanje za čim popolnejšo podobo ženske pesniške ustvarjalnosti.

Matej Krajnc, Mentor, marec 2006
V Antologiji gre za to, da se pesnice končno "izpostavi", da se nanje opozori in da se kanonizacija slovenske lirike začne obračati v pravilnejšo smer.

Tanja Petrič, Bukla, marec 2006
Gre za skupek pisav, življenjskih izkušenj, delno obarvanih z regionalnim koloritom in celo paleto tem - od družbeno angažiranega in kritičnega pesništva do popoldne izpovedne ljubezenske lirike.

Antologija slovenskih pesnic zajema obdobje od 1825 do začetkov novega tisočletja. Antologija bo v treh knjigah sistematično prečesala ustvarjanje pesnic pri nas. Prva knjiga se konča z začetkom druge vojne na naših tleh, druga zajema čas med drugo svetovno vojno in obdobje do leta 1980, zadnja pa bo vsebovala izbor najnovejšega pesniškega ustvarjanja. Prva knjiga Antologije slovenskih pesnic prinaša bogat izbor triintridesetih, druga 47 ustvarjalk. Antologija se bo zaključila s tretjo knjigo, ki bo izšla v letu 2006. Antologija je obogatena z izčrpnimi podatki o avtoricah in spremno študijo avtorice izbora dr. Irene Novak Popov.