Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Monografije

Naslov: Antologija slovenskih pesnic 1
ISBN: 961-6470-66-3
Avtor: dr. Irena Novak Popov
Obseg: 192 strani, trda vezava
Format: 145 mm x 240 mm
Cena z DDV: 14,61 €
Naročam

Kritike:

Lilijana Klemenčič, Štajerski tednik, 4.11.2005
Izdajanje poezije, še posebej ženske antologije, je hvalevredno, pogumno založniško dejanje, ki ima daljnosežno literarrno in zgodovinsko vrednost.

Jelka Kernev Štrajn, Delo, Književni listi, 26.1.2005
Mogoče je reči, da je namen Antologije zapolniti nekatera prazna mesta tega spomina, saj povečini gre za pesnice, katerih delo ni bilo brez odziva v njihovem času. Pozabila in prezrla so jih poznejša obdobja, v katerih se je oblikoval slovenski literarni kanon... Gre torej za nadvse hvalevreden projekt ....

Helena Malek, Večer, 5.6.2006
Antologija je poleg všečnega zunanjega videza po vsebini zelo bogata in vredna branja ... Pomembno je pošteno in objektivno prizadevanje za čim popolnejšo podobo ženske pesniške ustvarjalnosti.

Matej Krajnc, Mentor, marec 2006
V Antologiji gre za to, da se pesnice končno "izpostavi", da se nanje opozori in da se kanonizacija slovenske lirike začne obračati v pravilnejšo smer.

Tanja Petrič, Bukla, marec 2006
Gre za skupek pisav, življenjskih izkušenj, delno obarvanih z regionalnim koloritom in celo paleto tem - od družbeno angažiranega in kritičnega pesništva do popoldne izpovedne ljubezenske lirike.

Antologija slovenske ženske poezije od leta 1848 do 1941. Prvi del od predvidenih treh, ki bodo v celoti zajeli sistematičen pregled ženskega pesniškega ustvarjanja pri nas.
Prva knjiga Antologije slovenskih pesnic prinaša bogat izbor triintridesetih ustvarjalk vse od zgodnjega 19. stoletja pa tja do začetka druge svetovne vojne na naših tleh. Antologija je obogatena z izčrpnimi podatki o avtoricah in spremno študijo avtorice izbora dr. Irene Novak Popov. V naslednjih dveh letih ji bosta sledili še dve knjigi, zajeli bosta obdobje od druge svetovne vojne do današnjih dni. Obilo užitkov ob prebiranju neraziskane pokrajine poezije.