Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Primadona

Naslov: Princesa na zrnu graha
ISBN: 961-6470-40-X
Avtorja: Tanja Viher, Jani Kovačič
Obseg: 115 strani, mehka vezava
Format: 210mm x 295mm
Cena z DDV: 17,11 €
Naročam

Naslov: Zvezda in srce - Smradek
ISBN: 961-6470-14-0
Avtorja: Svetlana Makarovič, Milan Jesih
Obseg: 120 strani, mehka vezava
Format: 210mm x 295mm
Cena z DDV: 17,11 €
Naročam

Naslov: Ostržek in roparja - Ostržkove morske pustolovščine
ISBN: 961-6470-11-6
Avtorica: Jana Kolarič
Obseg: 254 strani, mehka vezava
Format: 210mm x 295mm
Cena z DDV: 27,96 €
Naročam

Naslov: Erazem in potepuh - Pika
ISBN: 961-6245-99-6
Avtorji: Astrid Lindgren, Andrej Rozman, Jana Kolarič
Obseg: 203 strani, mehka vezava
Format: 210mm x 295mm
Cena z DDV: 23,66 €
Naročam

Naslov: Mojca Pokraculja - Kekec
ISBN: 961-6245-98-8
Avtorja: Bina Štampe Žmavc, Aleš Čar
Obseg: 110 strani, mehka vezava
Format: 210mm x 295mm
Cena z DDV: 18,13 €
Naročam

Naslov: Novoletna pravljica - Martin Krpan
ISBN: 961-6470-64-7
Avtorji: Nina Kokelj, Jan Bučar, Fran Levstik, Jana Kolarič
Obseg: 128 strani, mehka vezava
Format: 210mm x 295mm
Cena z DDV: 18,13 €
Naročam

Kritike:

Radio študent, Branka Fišer, 20.2.2003
Zakaj je ta zbirka tako pomembna? Zato, ker ne samo da prinaša dramska besedila, ampak je koncipirana kot prostor, kjer si svoje mesto iščejo mladinska dramska besedila. To pa je vrzel oz.luknja v siru Slovensko založništvo, ki je dolgo zevala v prazno.

Revija Mama, marec 2005
Bi se radi šli gledališče, pa ne veste kako? S Primadono vam bo uspelo. V tej zbirki je natančno opisano, kako pripraviti sceno, kako izbrati kostume, opisano pa je tudi, kako je nekdo postavil sceno na oder, s kakšnimi težavami se je srečeval... Natančno so opisani posamezni liki, da se laže vživimo v njihovo kožo, besedilo pa spremljajo tudi slike, s pomočjo katerih bomo igralce kar najbolj verodostojno oblekli in naličili.

Z gledališko vzgojo je treba začeti zgodaj. Ta zahteva je našla svoj pozitivni odmev tudi v učnem načrtu nove devetletke, in sicer z uvedbo samostojnega izbirnega predmeta gledališki klub v tretji triadi devetletne osnovne šole. Da je gledališko ustvarjanje tesno povezano z željo in potrebo otrok in mladostnikov dokazuje veliko število aktivnih dramskih krožkov oziroma šolskih gledaliških skupin domala na vseh slovenskih osnovnih šolah. Dramske krožke in skupine pa je vedno pestilo pomanjkanje ustreznih dramskih besedil. To vrzel zapolnjuje zbirka Primadona, zbirka dramskih besedil z jasnimi in uporabnimi režijskimi napotki. V prvem letniku so (v dveh zvezkih) izdani štirje naslovi. In sicer v prvem zvezk Mojca Pokrajculja Bine Štampe Žmavc in Kekec Aleša Čara, v drugem zvezku pa Pika Andreja Rozmana in Erazem in Potepuh Jane Kolarič. Drugi letnik pa prinaša še štiri nove naslove: Prvi zvezek- Ostržek in roparja ter Ostržkove morske pustolovščine, obe besedili je prepesnila Jana Kolarič ter drugi zvezek- Smradek Svetlane Makarovič in Zvezda in srce Milana Jesiha. Bralna in študijsko-delovna izdaja, opremljena z literariziranima (v obliki dnevnika devetošolca) uvodoma, kjer so podani osnovni nasveti uprizoritve: od kostumov, scene in bralnih vaj do dramaturgije in mizanscene. Gledališki igri v verzih. Odlični uprizoritveni napotki, primerni za uprizoritev šolskih predstav. Obe besedili pomenita uspešno dramatizacijo klasičnega pravljičnega dela iz svetovne zakladnice (H. C. Andersen) in zapolnjujeta delček vrzeli, ki zija pri nas ravno na področju dramatizacij klasikov za otroke. V današnjem ponorelem tekmovalnem času, ko se večina peha za materialnimi dobrinami, pri tem pa zanemarja preproste, elementarne vrednote, kot so dobrota, strpnost, lojalnost, vedrina, dostojanstvo, medsebojno spoštovanje in ljubezen, so tovrstna dramska besedila neprecenljive vzgojne vrednosti. Gre za prvinsko pravljičarsko estetiko, ki je zelo blizu otroški psihi na tej starostni stopnji, hkrati pa prinaša sporočilo tudi odraslemu bralcu (gledalcu). Hudomušne songe za Starega je spesnila in uglasbila Majda Kočar, za Princeso pa avtor besedila Jani Kovačič.