Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Beri globalno

Naslov:Naslov: Kremplji
ISBN: 961-6470-77-9
Avtor: Marko Vidojkovič
Obseg: 296 strani, mehka vezava
Format: 130mm x 190mm
Cena z DDV: 8,88 €
Naročam

Kritike:

Mladina, Durda Strsoglavec, 19.8.2006
Mladi up srbske scene Marko Vidojković se je s svojim petim romanom, Kremplji, dokončno zavihtel na vrh vseh srbskih lestvic najbolj branih knjig in, kar ni kar tako, leta 2005 tudi na vrh lestvic najbolje prodajanih domačih knjig... Kremplji, ki tematizirajo obup(a)na prizadevanja beograjskih študentov, da bi vplivali na Miloševićevo volilno krajo ter politiko nacionalne televizije in tiska, so moderna bajka... Dokumentaristični pripovedni postopek, ki bralca transparentno vodi po beograjskih ulicah in trgih, ploščadih, temačnih predmestnih zadnjih luknjah, bolnišnicah in predavalnicah pravne fakultete, koder pač hodi prvoosebni pripovedovalec, prekinjajo iracionalne sekvence z Nado, ki pozna prihodnost (ta je le malo lepša od protestne sedanjosti)...

Večer - Bonbon, Danica Petrovič, 25.7.2006
Roman je neolepšana pripoved, skoraj dnevniški zapis, o dogajanju na beograjskih ulicah pozimi leta 1996/97, ko so študentje protestirali proti Miloševiću... Vredno branja. Na dušek.

Razbeljen asfalt Beograda v zimi 96/97. Protesti proti Miloševičevi volilni kraji in protesti proti protestom v podporo trinoga. Glavni junak je študent prava, a predvsem neumoren upornik, agitator revolucionarnega vrenja, oborožen s staro vojaško lopatko in praporjem Pravne fakultete. Radikalno ciničen, lačen in prezebel, sin samohranilke in solidno stoječega očeta. Trava in priložnostni seks edini pravi poživili. Potem je tu še misteriozna in čudovita Nada - angel, čarovnica in skrivnostna lepotica v enem. Po romanu se snema film!